Växthus

Ett växthus är en dröm för alla som gillar att odla saker i trädgården, och faktiskt för många andra trädgårdsägare också, för det går ju trots allt att använda växthus till annat än odling också. Vissa gör t.ex. lusthus av sitt växthus och sitter och umgås i det när det är för blåsigt eller kallt för att sitta ute annars, men det finns även de som faktiskt skaffar växthus bara av estetiska skäl, dvs. för att växthus tenderar att göra trädgårdar väldigt fina bara genom att finnas där.

Oavsett varför du vill skaffa ett växthus, om det är av estetiska skäl eller för att skapa en ytterligare uteplats där hemma eller för att förlänga odlingssäsongen finns det dock vissa saker som alla som vill köpa ett växthus bör veta först. Nedan följer en lista på de, i vårt tycke, viktigaste av dessa:

Olika växthus är olika höga

Vilket betyder att i vissa av dem kan det till och med vara svårt för en längre person att stå raklång inne i dem, men andra kan å andra sidan vara så höga att det går att odla träd inne i dem! Höjden man vill ha kommer därför i allra högsta grad att påverka vilket det mest passande växthuset är.

Olika växthus har olika breda dörrar

Vilket gör att i vissa av dem kan man gå in med en skottkärra eller liknande, medan detta inte är möjligt i vissa av dem, och så vidare.

Olika växthus har olika fönster

Vissa har varianter som kan öppnas helt, medan andra har varianter som inte kan öppnas alls, och vissa har modeller som bara kan öppnas lite grann. Vad som är nödvändigt gällande detta beror på vad man vill kunna odla i växthuset och hur man vill kunna använda det i övrigt. I regel råder vi dock ingen att skaffa ett växthus där fönstren inte kan öppnas alls, för detta leder lätt till överhettning av växthuset, vilket kan ta död på växterna.

Olika växthus är tillverkade av olika material

Och detta gäller både rutorna i dem, som kan vara av plast eller glas, men även när det gäller dessa material finns det många varianter, samt stommen, som kan vara av plast, aluminium eller trä. Samma material passar inte alla köpare och deras livsstil så vi kan inte tala om för dig vad du bör välja men vi vill påpeka hur viktigt det är att du förstår vilka egenskaper de material du väljer har åtminstone. Endast så kan du veta hur lätt att rengöra, underhålla och få växthuset att hålla det kommer att vara med olika material, för att bara nämna några exempel.

Att olika växthus kan vara olika stora och ha olika former

Det finns väldigt små modeller och jättestora, fyrkantiga och åttkantiga, avlånga med mera. Detta för att alla köpare av växthus ska ha möjligheten att välja den storlek och form som passar deras trädgård bäst och matchar deras hus bäst. Förutsätt därför inte att du vet hur ett växthus ”bör” se ut, för det gör du förmodligen inte. Det kan finnas bättre modeller, former och storlekar där ute för just din trädgård som du inte ens har en aning om! Bekanta dig därför alltid noga med utbudet innan du köper något.

Att olika tillbehör och accessoarer medföljer och kan köpas till olika växthus

Till vissa finns inga möjligheter av det här slaget alls, men till andra kan man köpa till så väl bevattningssystem, lampor, ställ och mycket annat. Fundera därför på om det skulle underlätta för dig eller inte att denna möjlighet finns. Är möjligheten att kunna skaffa bra accessoarer till växthuset enkelt viktigt för dig kan även detta påverka vilket växthus du egentligen bör välja nämligen.